Захарите, техните производни и подсладителите са отрова!

Захарите, техните производни и подсладителите са отрова!


Захарта във всичките и коварни форми е навсякъде около нас. Много хора обичат "бялата отрова" и дори прекаляват с нея, но всъщност знаете ли още колко много нейни варианти има около нас! Тя е в газираните напитки и други фабрични сокове, повечето стоки от рафтовете на супермаркетите, тестените изделия, сладкарските изделия. Захарта се изпречва навсякъде в живота ни и го застрашава.Много от Вас смятат, че използвайки нейните заместители - подсладителите се избавят от катастрофата към която са се запътили. Това не е най-доброто решение. Изкуствените подсладители всъщност са почти толкова вредни, колкото и тяхната посестрима - бялата захар. Те предразполагат организма Ви към затлъстяване, развитие на диабет, метаболитни проблеми. Сукралозата, която се съдържа в тях не може да се разгради в организма ни. Така, че се старайте да ги избягвате по всякакъв начин. Страшното при употребата на захар и производни е, че те причиняват пристрастяване. Може би много хора са наясно с това, но не могат и един ден да изкарат без сладки десетчета, бонбони, вафли и какво ли не още...


Ако се опитаме да живеем без захари един месец ще се убедим колко е трудно, но си заслужава. Това е нещо като абстиненцията при взимащите наркотици. Захарта се отлага в черния ни дроб под формата на гликоген и когато е в превишени количества се отлага във вид на телесни мазнини в тялото. Най-често около корема, бедрата и ханша. Захарта кара организма ни да изпитва чуство на изкуствен глад. Тя предизвиква стареене на организма, като го лишава от витамин В. Тя има негативно влияние върху работата на сърцето. Тя предизвиква остра липса на тиамин и това води до дегенерация на сърдечния мускул, което в последствие води до сърдечна недостатъчност. Захарта отнема калция и фосфора в кръвта и по този начин изчерпва енергията на тялото Ви. Колкото повече захари консумирате, ставате по-мързеливи и лениви. И нещо изключително страшно - РАКОВИТЕ КЛЕТКИ СЕ ХРАНЯТ СЪС СЛАДКО..Нобеловият лауреат Ото Варбург открива, че раковите клетки използват захарта като първична храна за разтежа си. Тя намалява силата на имунната система около 17 пъти. Тя има изключително неблагоприятен ефект върху работата на мозъка и нервната система. Всички тези страшни истини би трябвало да ни присветнат като червена лампичка и да ни откажат от консумацията на захари, но това не е лесна задача. Когато възрастните са добре информирани за себе си е доста по-лесно да създадат здравословни навици у децата си. Не нужно да купувате на децата всякакви изкушаващи, сладки неща. Опитайте се да им обяснявате и може да сте сигурни, че децата са достатъчно умни и ще Ви разберат. Но все пак колко захар дневно е нормално да се консумира? Според Световната Здравна Организация допустимата дневна доза захар е 25гр. на ден. Според мен - и това е много!Но захарта е скрита навсякъде, затова  внимателно четете етикетите на храните преди да ги консумирате. Важно е да се знае, че има полезни заместители на захарта. Това са стевията, медът, тръстиковата меласа, кокосовата захар. Те са нискокалорични, съдържат антиоксидантии имат нисък гликемичен индекс. Не предизвикват рязък спад на кръвната захар или пък да предизвикват глад. 
Стевията, която аз ползвам ще откриете ТУК


МедМеласата е богата на желязо, калий и калций подсладител. Тя обаче не е подходяща за диабетици.Кокосова захар - аз я обожавам и много често готвя с нея!

Какво заключение можем да си направим?
Опитвайки се да преустановим консумацията на захари и подсладители за всеки от нас и цялото семейство, водейки един природосъобразен режим на живот и хранене ние се обричаме на най-голямото щастие - Да бъдем здрави!


Рецептите за вкусна и здравословна храна отдавна не се пазят в тайна! Над 100 предложения за всяко ястие Ви очакват в авторкските ми книги!
Ще ги откриете тукБиляна Йотовска