Чудото, наречено Великден

Чудото, наречено Великден

В последният ден на Страстната седмица - Велика събота хората и Християнската църква празнуват победата на Христос над царството на тъмнината и въздигането на духа му към райските двери!
Ако отидете на църква и попитате нещо за Великден, то несъмнено там ще Ви отговорят в този дух. Но всъщност дали всеки е задавал пред себе си този въпрос и какви са отговорите, които сте получили от самите Вас? Не се и съмнявям, че колкото хора има, толкова ще бъдат и отговорите. В модерният свят като чели няма толкова воля и вяра. Но аз бих казала, че този празник ни показва по най-категоричен начин, че тези човешки качества трябва да са на първо място в нашето ежедневие. Представете си как щеше да изглежда светът без волята и вярата-основни крепители на човешките ценности? Волята на Христос да направи един по-добър свят и да се пожертва заради него? Нима това не е човешката воля на Галилей, Леонардо да Винчи, Магелан, Жана Д'Арк, Мария Кюри, Едисон, Вилхелм Рьонтген, Нобел и много друи направили велики открития за човечеството в името на това хората да живеят по-добре в един свят, неблагосклонен към тях. Бих казала, че няма никакви случайности в историята и развитието на човечеството. Един народ, като еврейския продължава да понася всички удари на живота буквално, само, защото в онези далечни събития избира да спаси Варава пред Христос. Избира крадеца, пред светеца! И до днес този народ носи своята карма. Нека някой ме обори в това...


След волята за живот, просперитет, развитие, напредък идва на свой ред вярата. Вярата във човешките възможности, вярата в доброто което се прави - вярата!
Тя е другата основна движеща сила в човешкото развитие без която не можем. Вярата за самосъхранение като човешки същества и народи е тази, заради която хората са извършили и извършват чудеса. Пазят народността си, децата си, националната си идентичност. Много глави на наши деди и прадеди са паднали посечени на дръвника, но те не са се отрекли от вярата си, за да сме ние това, което сме сега! Целият празник Великден  ни дава много въпроси, но и много отговори. Ако ги разберем и тълкуваме правилно. Червените яйца, които боядисваме също са символ. Символ на Вселената от която се заражда всичко. 4000 години хората са боядисвали яйца и са се поздравявали с " ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ". А всъщност другия символ на боядисаното яйце е ЗДРАВЕТО. Какво по-хубаво от това! Здрави деца, здрави хора- здрава планета... Събирайки се да празнуват заедно, семейно хората пак почитат нещо много важно - около трапезата пазят семейните ценности. Почитат по-възрастните и отдават уважението си към тях. Нека научим на всичко това децата си, защото те са нашето утре. Великден е празник, който кара всеки да се замисли и да прецени за себе си как е живял, какво добро е сторил и какви са ценностите му. Това е празник в който е време да възкресим мъдростта, волята, търпението, прошката. Да изчистим и отворим сърцата си един към друг, да обичаме безкористно и да вярваме, че всичко добро може да се случи, само, ако го искаме! Великден е чудо! Нека вярваме в чудесата!

Желая Светли и щастливи празници на всички!

Биляна Йотовска

Добави коментар